Leírás

Célom kevésbé ismert filmek bemutatása egyszerűen, őszintén.

Címkék

50% (1) 65% (1) 70% (3) 80% (3) 85% (2) 90% (1) 95% (1) alvilág (1) amerikai (6) bűnügyi (1) dráma (6) francia (3) giallo (1) holland (1) japán (1) kaland (1) lélektani thriller (2) magyar (1) misztikus (1) olasz (2) orosz (1) romantikus (4) sport (1) suspense (3) thriller (3) történelmi (1) zenés (1) Címkefelhő

A romkom világán túl...

2013.02.17. 20:46 tyrn

The Way Back

Címkék: amerikai dráma kaland történelmi 70%

Ma délután egy 2010-es történelmi drámát néztem meg, ami meglátásom szerint sokkal inkább egy kalandfilm. A világháborús téma, Peter Weir a rendezői székben és a neves szereplőgárda ellenére sem kapott nagy visszhangot a film.

w1.png
A történet egy szibériai gulágban indul a második világháború erejének teljében. A két főszereplő az amerikai mérnők, akit Moszkvában kaptak el (Ed Harris) illetve a szintén koholt vádak által ideszállított lengyel férfi, Janusz (Jim Sturgess). Terveznek, várnak majd megszöknek. Természetesen többen csatlakoznak hozzájuk, köztük a veszélyes bűnöző Valka (Colin Farrell).  Ekkor kezdődik a természettel vívott csata, hiszen a kegyetlen szibériai hidegben kell életben maradni. Hőseink célja eljutni a mongol határra. Azonban azt nem is sejtik, hogy addig és utána milyen szenvedéseken kell keresztülmenniük.

w2.png
A Way Back nagyszerűen van fényképezve, viszont a tempója egy hangyányival lehetett volna gyorsabb illetve több cselekmény is elfért volna ebben a bő két órában. A jelenetek többsége tetszett, főleg az élelem és folyadék szerzés problémája volt nagyon valósághűen és átérezhetően ábrázolva. Ami nekem kicsit sok volt az a kötelező halálesetek és szomorúság, de nyilvánvalóan ez hozzátartozója egy ilyen filmnek és nem lehet úgymond hibaként felróni.  A színészek közül mindenkit láttam már jobbat is alakítani, de senki nem volt zavaró.  Könnyű magunkat beleélni a történetbe.

w4.png
Összegezve a film hibája számomra az elnyújtott szenvedős jelenetek voltak, de ez teljesen egyéni problémám. Pozitívum a fényképezés és a jó kalandfilmekre jellemző egyedi hangulat, ami a mai filmes termésben egyre ritkább. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a háborús, szökevényes, természetben játszódó filmeket!

70%


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://delutaniosszebujos.blog.hu/api/trackback/id/tr305085850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roulez 2013.02.22. 14:12:00

Atomjó film szerintem. Annak idején még a Factoryra is írtam róla, annyira megfogott. Kb. úgy összegeztem, hogy egy film az ember határtalan nagyságú akaraterejéről, kitartásáról és élni akarásáról. Mondjuk engem az ilyen filmek mindig nagyon megfognak, ahol a főhősök sima átlagemberek és valami olyan szintű igazságtalanság ellen harcolnak, aminek a nagysága bőven túlmutat rajtuk és mégis a saját egyéni sorsukon keresztül kapja meg a néző ennek az irgalmatlan szenvedésnek az esszenciáját. Annál is inkább, hiszen a film ugye a kommunizmus által meggyötört politikai foglyok sorsáról, meneküléséről szól, szóval ennek itt közép-európaiként és főleg magyarként sokkal inkább átérzi az ember a súlyát, mintha máshol élne mondjuk. Engem ezért is fogott meg, mert annak idején általános és középiskolás diákként viszonylag sokat foglalkoztam a második világháború és a totalitárius diktatúrák (főleg kommunizmus) témájával, úgyhogy mondhatni van betekintésem a témába. Óriási hatással volt rám a film.

Nem csodálom egyébként, hogy nem kapott nagy visszhangot világszerte, ezt egy amerikai vagy nyugat-európai ember nem értheti annyira, mint mi, akik még a kommunizmus alkonyán születtünk Magyarországon.
süti beállítások módosítása